„50 de ani de poezie trăită”(conferinţă/lectură) – 27 aprilie 2013, ora 17.00, la Sala de conferinţe a Hotelului Gerald’s din Rădăuţi
Un cadou de excepţie pe care publicul rădăuţean şi cel sucevean îl vor primi în preajma Floriilor este o nouă întâlnire cu scriitorul Matei Vişniec, cel mai important dramaturg român al momentului, care revine acasă pentru câteva zile. {jcomments on}
Dacă în prima lună a primăverii doamnele rădăuţene au primit în dar pentru 8 martie, spectacolul „Țara Orbilor”, adaptare după piesa “Ţara lui Gufi” semnată de Matei Vişniec, în regia lui Ion Sapdaru, iată că luna aprilie vine cu o nouă surpriză, un eveniment în care apar în scenă atât binecunoscutul scriitor rădăuţean şi textele domniei sale, cât şi cei „50 de ani de poezie trăită”, care vor fi tema unei conferinţe/lectură pe care Matei Vişniec o va susţine sâmbătă, 27 aprilie 2013, ora 17.00, la Sala de conferinţe a Hotelului Gerald’s din Rădăuţi.
Cea mai recentă apariţie editorială a scriitorului Matei Vişniec, volumul Cabaretul cuvintelor, apărut în 2012 la Editura Cartea Românească, va fi prezentat în cadrul evenimentului „Eu, cuvântul” – întâlnire cu Matei Vişniec, care va avea loc luni, 29 aprilie 2013, ora 18.00, la Sala Auditorium Joseph Schmidt a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, eveniment care se va încheia cu spectacolul „Ţara orbilor”, susţinut de Trupa Fabulinus a Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava.
Organizatorii acestor două evenimente sunt: Societatea Scriitorilor Bucovineni şi Librăria Cărtureşti din Suceava, în parteneriat cu Hotelul Gerald’s din Rădăuţi, Societatea pentru Cultură şi Literatură în Bucovina, Cabinet av. Traian Andronachi, Colegiile Naţionale „Eudoxiu Hurmuzachi” şi „Andronic Motrescu” pentru evenimentul din Rădăuţi, respectiv Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava şi Trupa FABULINUS, pentru evenimentul din Suceava.
Poet şi dramaturg român, membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1984, Matei Vişniec trăieşte între două lumi, între poezie şi teatru, între România şi Franţa, între limba română şi cea franceză, între pasiunea pentru literatură şi cea pentru jurnalism. Născut în Bucovina, la Rădăuți, în 1956, Matei Vişniec a urmat şcoala primară, ciclul elementar şi liceul la Rădăuţi, apoi Facultatea de Filosofie şi Istorie a Universităţii Bucureşti. S-a afirmat ca făcând parte din generaţia ’80, o generaţie de poeţi care s-a opus comunismului printr-o revoluţie a limbajului, prin ironie şi umor, luciditate şi metaforă. A fost membru fondator al Cenaclului de Luni, coordonat de profesorul Nicolae Manolescu. A scris poezie încă din copilărie, a debutat în revista Luceafărul în 1972 şi editorial în 1980. Pe parcursul unui deceniu (1977-1987) a scris opt piese de teatru în două şi trei acte, aproximativ douăzeci de piese scurte şi câteva scenarii de film, care au fost sistematic respinse de autorităţile culturale. Multiplicându-le pe cont propriu şi distribuindu-le în mediile culturale şi artistice, în anii 80’ scriitori şi regizori prestigioşi vorbeau deja despre dramaturgul Matei Vişniec ca despre o revelaţie. Stabilit la Paris din 1987, Matei Vişniec este considerat cel mai important autor dramatic al momentului, una din vocile cele mai subtile pe care le auzim astăzi în Europa. Majoritatea operei sale, poezie, proză scurtă, roman, teatru, teatru poetic, eseuri, a văzut lumina tiparului în Franţa şi în România. Piesele care-i poartă semnătura sunt jucate în peste 40 de ţări şi traduse în peste 20 de limbi. În prezent este angajat la Radio France Internationale – Secţia Română. În 2009 Matei Visniec a primit Premiul European acordat de Societatea Autorilor şi Compozitorilor Dramatici din Franţa (SACD) pentru întreaga sa activitate. În Romania i s-a decernat Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor (de mai multe ori), Premiul UNITER şi Premiul pentru Dramaturgie al Academiei Române.
Partenerii media ai evenimentelor: Radautiziar.ro, Săptămânalul de Rădăuți, Televiziunea Rădăuți, Radio Gold Rădăuți, judetulsuceava.ro, NewsBucovina.ro., Clement Media, Crai Nou, Intermedia TV, Radio Top, Bucovina TV, Plus TV, Jupanu’, Monitorul de Suceava, Obiectiv de Suceava, orasulsuceava.ro.
Carmen Veronica Steiciuc
Preşedinte al Societăţii Scriitorilor Bucovineni