Connect with us

Hi, what are you looking for?

STIRI

Expoziția cu icoane scrise de Ioan și Adrian Bratiloveanu

În perioada august 2024 – februarie 2025, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în colaborare cu Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei organizează, în cadrul proiectului muzeal Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei, o „Expoziție cu icoane scrise de Ioan și Adrian Bratiloveanu”

Artiști plastici suceveni, frații Ioan și Adrian Bratiloveanu provin dintr-o familie ce a contribuit cu creativitatea sa pentru zidirea și împlinirea plastică a foarte multe biserici ortodoxe din țară și din străinătate. Tatăl celor doi pictori, arhitectul Gheorghe Bratiloveanu a rămas în istorie ca cel ce a proiectat cu succes peste 40 de biserici ce au fost edificate în Transilvania și Moldova. Unchii materni ai lui Ioan și Adrian Bratiloveanu au fost pictorii Mihai și Gavril Moroșan, cunoscuți pentru faptul că au pictat multe biserici într-o perioadă în care Bisericii Ortodoxe Române nu i se permitea să aibă școli proprii pentru a forma pictori bisericești. Crescuți și formați în preajma oamenilor dedicați artei bisericești, frații Bratiloveanu se remarcă astăzi propunând în cultura română lucrări murale și de șevalet în care au întipărit propriul zbucium creator.

Ioan Bratiloveanu este înscris în lista pictorilor acreditați de Comisia de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române și a terminat recent pictura din biserica Parohiei Ortodoxe „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Gălăneşti, pictură apreciată pozitiv atât de comisia de recepție locală, dar și de membrii comisiei patriarhale.

În cadrul expoziției de la Centrul Muzeal din Vatra Dornei, frații Bratiloveanu vin în fața publicului cu roade create în intimitatea atelierelor. Retras de pe șantierul de pictură murală, în liniștea casei sale, artistul plastic de vocație se exprimă prin lucrări pe șevalet. În continuitate cu tematica picturii murale bisericești căreia s-au dedicat din copilărie, Ioan și Adrian Bratiloveanu ne propun o serie de icoane ce merită a fi văzute și chiar achiziționate.

Programul de vizitare este de miercuri până duminică, de la 12 la 16. Pentru relații suplimentare și programarea vizitei unor grupuri organizate ce ajung la Vatra Dornei în afara programului afișat, numărul de telefon al Centrului Muzeal din Vatra Dornei este 0744 422 733.

Distribuie și tu
Written By

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole

Ultimele cu video

Vezi care sunt țările participante, în acest an, la Festivalul Internațional de Folclor „ARCANUL” și cu ce trupe a semnat contract Primăria pentru zilele...

STIRI

Anul acesta prin grija administrației locale, Zilele municipiului Rădăuți se vor desfășura după un program de o amploare fără precedent. Pentru prima dată Mănăstirea...

STIRI

Dis de dimineață, pescarii și-au ocupat locurile pe standuri, au preparat momelile, au testat adâncimea și distanța iar la ora 9.00 un claxon lung...

Cancan Rădăuțean înființat în 1999 ; Copyright © 2022 radautiziar.ro | made by revomarketing.ro