Connect with us

Hi, what are you looking for?

STIRI

Elevii Școlii Bogdan Vodă au „cucerit” Turcia

Șase elevi si trei profesori de la Școala Gimnazială „Bogdan Vodă“ Rădăuți au participat în perioada 4-10 aprilie 2022 la a patra mobilitate din cadrul Proiectului Erasmus+ „DE LA SACRU LA VIAȚA COTIDIANĂ“, înregistrat cu nr. 2019-1-PL01-065739_2, Tarsus, Turcia. Au fost zile încărcate de emoție, de activități interactive, de intensă și productivă interacțiune între elevii și profesorii implicați, ceea ce a condus la atingerea obiectivelor mobilității.

După organizarea unui tur al școlii-gazdă, au urmat scurte momente artistice care au pus în evidență specificul national al școlilor partenere. Ulterior, prin participarea la orele de curs, au putut fi evidențiate similaritățile și diferențele dintre sistemele de învățământ ale participanților. Organizatorii au pregătit cu generozitate un periplu ce a avut drept scop descoperirea urmelor creștinismului în Tarsus. Am vizitat „Peștera celor Sapte Dormitori”, “Peștera Raiului și Iadului”, în care a fost ridicata o biserica închinata Sfintei Fecioare Maria, am pornit apoi pe urmele Sfântului Apostol Pavel, unde am putut bea apa sfințită din fântâna acestuia, cu o vechime impresionanta de peste 2000 de ani.
De asemenea am pășit cu emoție către mormântul proorocului Daniel, situat în mijlocul unei vechi așezări de sub orașul Tarsus. Acesta a cunoscut recunoastere si in cadrul religiei musulmane, drept urmare astazi functioneaza o moschee in imediata vecinatate a acestuia.
Istoria orașului Tarsus este pe de altă parte legată de prezența Cleopatrei, care se presupune că l-ar fi întâlnit chiar aici pe Marcus Antonius, dovadă stand poarta Cleopatrei din orașul vechi și cascada în care legenda spune ca aceasta și-ar fi spălat fața.
Gazdele noatre ne-au facilitat accesul în cea mai mare moschee din Mersin, Muğdat Mosque, unde se pot ruga până la 5500 de oameni în același timp. Arhitectura cu totul deosebită și mărimea impresionantă, rugăciunile rostite cu prilejul postului Islamic, Ramadan, toate acestea au creat trăiri de neuitat în rândul participanților.
O călătorie în Munții Tarurus, unde elevii au realizat cu creativitate și dibăcie ornamente specifice duminicii de Florii, au întregit această trecere de la sacru la cotidian, evidențiind o varietate de aspecte ce se manifestă mereu altfel, dar atât de profund în fiecare religie.
Ultima zi de mobilitate a produs poate cele mai intense trăiri, deoarece pe parcursul celor patru mobilități elevii noștri au reușit să lege prietenii strânse, iar despărțirile încărcate de profunde emoții confirmă faptul că, dincolo de utilitatea acestor parteneriate la nivel instituțional, dimensiunea umană face diferența, de aceea beneficiul personal al fiecărui elev și profesor participant va dăinui în timp, creând deschidere către alte culturi și schimbând pe termen lung mentalități.

Au consemnat,
coordonator proiect, prof. Daniela Nanu
dir. prof. Radu Munteanu
prof. înv. primar Anca Irinciuc

Distribuie și tu
Written By

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole

Ultimele cu video

Vezi care sunt țările participante, în acest an, la Festivalul Internațional de Folclor „ARCANUL” și cu ce trupe a semnat contract Primăria pentru zilele...

STIRI

Anul acesta prin grija administrației locale, Zilele municipiului Rădăuți se vor desfășura după un program de o amploare fără precedent. Pentru prima dată Mănăstirea...

STIRI

Dis de dimineață, pescarii și-au ocupat locurile pe standuri, au preparat momelile, au testat adâncimea și distanța iar la ora 9.00 un claxon lung...

bijuterii
nadă
pescuit

Cancan Rădăuțean înființat în 1999 ; Copyright © 2022 radautiziar.ro | made by revomarketing.ro