Connect with us

Hi, what are you looking for?

STIRI

Concursul de muzică clasică Primăvara muzicală, Rădăuți

Pe 5 aprilie 2025, Clubul Copiilor Rădăuți a desfășurat concursului interjudețean de muzică clasică  ”Primăvara muzicală a copiilor” – Ediția a XVI-a, singurul concurs dedicat exclusiv muzicii culte (academice) la nivel de cluburi și palate ale copiilor din județul Suceava și nu numai.

  La concursul organizat la Casa de Cultură Rădăuți s-au înscris un număr de 160 de copii (145 de numere în concurs, față de 115 în ediția precedentă, dintre care doar unul a absentat) participanți din 4 județe: Suceava, Iași, Botoșani și Vaslui, dar și din raionul Drochia din Republica Moldova și zona Cernăuți din Ucraina, elevi ce frecventează cercurile de muzică din cadrul palatelor și cluburilor copiilor, dar și alte școli de profil muzical-artistic. 95 de concurenti au participat direct, live, iar 50 dintre ei au trimit materiale audio-video online.

Manifestarea s-a desfășurat sub forma unui spectacol de 6 ore având un impact deosebit în rândul elevilor, cadrelor didactice și spectatorilor prezenți.

Profesorii implicați în etapa finală a concursului la Casa de Cultură Rădăuți au fost: Mucea George (organizator principal), Roantă Alina, Pomohaci Ciprian, Iațchiv Ionuț, Pomohaci Radu-Iulian (director al instituției) și Rareș Chifan, toți profesori de la Clubul Copiilor Rădăuți.

Comisia de evaluare (juriul) a fost alcătuită din persoane competente:

  1. prof. Johannes-Raimund Onesciuc de la Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava – președinte al juriului.

2.prof. Ștefan Dubatufca de la Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava.

3.Alexandru Domnari de la Școala „Bogdan Vodă” Rădăuți.

Toti 3 jurați au apreciat evoluția concurenților pe categorii de vârstă – clasele I – IV, V-VIII și IX – XII și secțiuni, respectiv: grup vocal, grupuri instrumentale, pian, vioară, chitară, saxofon, trompetă, acodeon și orgă.

Școlile din județul Suceava, invitate și prezente la concurs au fost în număr de 10:

*Clubul Copiilor Rădăuți prin profesorii: Mucea George-Toderică (pian, acordeon, vocal), Roanta Alina (vocal, chitară și pian), Iațchiv Ionuț (trompetă, saxofon, clarinet).

*Clubul Copiilor Vatra Dornei, prin profesorul Urgureanu Emanuel (pian și canto).

*Clubul Copiilor Fălticeni prin profesoara Lidia Zugravu (vioară).

*Clubul Copiilor Câmpulung prin profesorul Sabie Daniel (orgă și acordeon).

*Liceul Tehnocogic Ioan Nistor din Vicovu de Sus prin prof. Galan Ancuța (canto).

* Scoala Dimitre Onciul din Straja prin prof. Duma Liliana (vioară și pian).

* Scoala Luca Arbore prin Duma Liliana (vioară si pian).

*Cursuri Pian Suceava, profesor Hanceriuc Bogdan (pian).

*Liceul de Arta ”Ciprian Porumbescu” din Suceava prin prof. Dubatufca Ștefan (vioară).

*Școala Artelor Rădăuți, prof. Aurel Huțanu (chitară).

Din afara județului, au concurat elevi din Județul Iași:

*Școala Gimnazială Fântânele, profesor Stănoaie Viorica (pian).

*Palatul Copiilor Botoșani, profesor Bidașcu Silvestru (pian).

De asemenea, cu participare indirectă (în format electronic, videoclipuri ale concurenților) sau chiar directă au fost concurenți din afara granițelor:

* Școlii de Arte Pelinia, raionul Drochia, Republica Moldova, fiind implicați următorii profesori îndrumători: Borș Ghenadii, Țurcanu Mariana, Cușnir Elisei, Agachi Ina, Burlacu Victor, Catană Rodica la instrumente precum: pian, vioară, acordeon, trompetă, saxofon.

*11 elevi ai scolii muzicale din Hotin Ucraina.

*5 elevi ai scolii muzicale din Ciudei, Ucraina.

*3 elevi ai scolii muzicale din Vijnița, Ucraina.

*2 elevi ai scolii muzicale din Zarozhany, Ucraina.

*2 elevi ai Liceului Pedagogic Ioan Popescu din Bârlad, Jud. Vaslui.

S-a remarcat o evoluție atât cantitativă cât și calitativă față de edițiile precedente. Spațiul a fost unul generos, la Casa de Cultură, pianul folosit a fost unul de calitatea superioară (pian de concert apreciat de toți participanții), numarul participanților a crescut cu aproximatic 20% față de ediția din 2024, și de asemenea și numărul profesorilor îndrumători.

MARELE PREMIU a fost obținut pentru merite deosebite de JURAVLE CASIANA, de la Școala Dimitrie Onciul din Straja (județul Suceava), la secțiunea pian, anul IV de studiu, profesor îndrumător DUMA LILIANA.

La secțiunea celorlalte instrumente trofeul a fost obținut de PERCIC VLADISLAV, de la Școala de Arte I. Kohut din Ciudei, Ucraina, profesor îndrumător Iurii Ghenadii. Cei doi au dovedit că și elevii care nu sunt înscriși în liceele vocaționale pot performa scenit la un nivel profesionist.

Chifan Rareș Victor

primavara muzicala

Distribuie și tu
Written By

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole

Ultimele cu video

Vezi care sunt țările participante, în acest an, la Festivalul Internațional de Folclor „ARCANUL” și cu ce trupe a semnat contract Primăria pentru zilele...

STIRI

Anul acesta prin grija administrației locale, Zilele municipiului Rădăuți se vor desfășura după un program de o amploare fără precedent. Pentru prima dată Mănăstirea...

STIRI

Dis de dimineață, pescarii și-au ocupat locurile pe standuri, au preparat momelile, au testat adâncimea și distanța iar la ora 9.00 un claxon lung...

bijuterii
nadă
pescuit

Cancan Rădăuțean înființat în 1999 ; Copyright © 2022 radautiziar.ro | made by revomarketing.ro